Modul 6: Lektion 1

Sådan udfordrer du angsten trin for trin

Var videoen nyttig for dig?

Hej og velkommen til det sjette og sidste modul i forløbet her.

Nu har du hørt en masse om, hvad angst er. Du har lært teknikker, der kan hjælpe dig med at træde et skridt tilbage fra svære tanker og følelser, så de ikke så let kommer til at styre dig. Og du har tænkt over, hvad der i et større perspektiv er vigtigt og værdifuldt for dig i dit liv.

I det her modul vil jeg præsentere dig for en teknik, der kan hjælpe dig med lige så stille at komme i gang med at udfordre angsten. Psykologer kalder den for eksponering, og den handler kort fortalt om, at du i det helt små begynder at gøre det, du er bange for.

Hvis angsten fylder meget for dig, så anbefaler jeg klart, at du gør det sammen med en psykolog eller en anden, der har forstand på angst. Er angsten knap så voldsom, så kan du også gøre det på egen hånd eller sammen med en, du har det godt med.

Uanset hvad så er det godt at kende principperne bag teknikken. Så lad os se nærmere på dem. Første skridt er, at du finder frem til noget, du gerne vil kunne, men som du ikke kan i dag på grund af angsten. Det kan for eksempel være, at du gerne vil kunne gå en tur i skoven med din ven. Men lige nu fylder frygten for løse hunde så meget for dig, at du undgår det. Andet skridt er, at du spørger dig selv: ”Hvad er det absolut mindste skridt, jeg kan tage i forhold til at udfordre min frygt for hunde?” Det kan for eksempel være, at du starter med at se på billeder af hunde på nettet sammen med en anden. Når du har gjort det nogle gange og føler dig tryg ved det, så kan det næste trin være, at I på afstand kigger på naboens søvnige golden retriever. Og efter et stykke tid er du måske klar til kort at røre ved den - også selvom det ikke føles rart og din indre angst-bodyguard råber: ”Nej, nej, nej. Du må ikke gå hen til den. Vend om!” Princippet er altså, at du bryder det store mål ”At gå en tur i skoven” ned i bitte små trin, der både er udfordrende og overkommelige for dig. Og det fortsætter du så med, indtil du er i mål.

Fordelen ved at udfordre angsten på den her måde er for det første, at du får mulighed for at give de ængstelige forestillinger et virkelighedstjek. Det kan være, at du har en forestilling om, at alle er hunde er farlige. Men trin for trin gør du den erfaring, at det langt fra gælder alle hunde. Og at det faktisk slet ikke føltes så forfærdeligt at røre ved naboens hund, som du havde forestillet dig. Du lærer med andre ord, at du ikke behøver at tro på alt, hvad du tænker, men at dine forestillinger ofte er overdrevent negative. Samtidig giver det selvtillid og gør dig fri at se, at du ikke behøver at gøre det, som dine tanker og følelser fortæller dig i øjeblikket, men at du har styrken i dig til at trodse angsten

På den måde kan du trin for trin for generobre kontrollen over dit liv. Det betyder selvfølgelig ikke, at angsten med et trylleslag forsvinder. Så enkelt er det ikke. Angsten vil sandsynligvis dukke op hver eneste gang, du tager et nyt skridt. Men jo flere gange du opdager, at du har styrke til at trodse den, jo mere mister den sit greb om dig.

Så spørgsmålet er altså nu: Hvad er det absolut mindste skridt, du kan tage i dag eller i den her uge i retning af at gøre det, du gerne vil kunne?

For at hjælpe dig på vej har vi sat en angst-trappestige ind i logbogen. Idéen er, at du øverst på trappestigen skriver noget, du gerne vil kunne. Nederst skriver du så det allermindste trin, du kan komme i tanke om, som vil kunne bringe dig i retning af dit store mål. Bagefter skriver du en belønning ned, som du skal have, når du har taget de enkelte trin. Det kan fx være en tur i biografen eller en rygende varm pizza nummer 12. Det bestemmer du selv. Det skal bare være noget, der giver dig glæde. For uanset, hvor små trin du bryder rejsen ned i, så er det hårdt at trodse angsten. Det kræver mod og energi og vilje. Og det skal du huske at klappe dig selv på skulderen for.

Derfor vil jeg også opfordre dig til at lave trappestige-øvelsen sammen med en anden. Det kan enten være en professionel, der ved en masse om angst, eller en person, du har det godt med. Angst er ikke noget, du skal gå alene med eller klare alene.

Det var alt, hvad jeg havde på notesblokken til denne gang. Husker du kun én ting fra videoen, så håber jeg, at det er det her med at tage små skridt. Det er super vigtigt. Held og lykke med at udfylde trappestigen. Og pøj-pøj med at tage det allerførste skridt.