Modul 2: Lektion 3

Hvad Onkel Poul kan lære dig om at invitere angsten indenfor

Var videoen nyttig for dig?

Nu har du hørt om vores medfødte impuls til at kæmpe imod eller flygte fra det, vi oplever som truende eller farligt eller ubehageligt.

De hjælper os, som nævnt, i en masse situationer. Problemet er bare, at de her strategier ikke hjælper os, når ubehaget findes indeni os som ængstelige tanker, følelser og fornemmelser. Simpelthen fordi de ikke lader sig kontrollere på samme måde som trusler i verden omkring os.

Jo mere du kæmper mod angsten, jo mere kommer den derimod til at fylde. Og det er heller ikke muligt at flygte fra den. I hvert fald ikke ret længe af gangen. For hvor skal du flygte hen? Angsten findes jo indeni dig.

Hvad er så alternativet? Det er at gøre det stik modsatte. Nemlig at øve dig i acceptere de følelser og tanker, du nu engang har fra øjeblik til øjeblik i stedet for at forsøge at kontrollere eller undgå dem.

Den her pointe er så vigtig, at vi har lavet en lille historie for at illustrere den. Det handler om en fødselsdagsfest, hvor en belastende onkel pludselig dukker op uden at være inviteret og stiller fødselaren over for et vigtigt valg.

Forestil dig, at du har inviteret til fødselsdagsfest. Dine venner og din familie er kommet. Festen er godt i gang. I snakker, spiser kage og har det dejligt.

Men pludselig ringer det på døren. Ding-Dong. ”Hmmm, det er underligt,” tænker du. ”Alle dem, jeg har inviteret, er her allerede. Hvem kan det mon være?”

Du går ud til døren, du åbner og får et chok. For dér på trappen står din irriterende onkel Poul. Han er altid grov, og han spreder dårlig stemning. Det er derfor du ikke har inviteret ham.

Synet af ham får med ét dit festhumør til at falde fra plus 100 til minus 80. Men nu står Poul altså dér på trappen. Og du ved, at han vil ævle og kævle, indtil han får sin vilje og bliver lukket ind. Samtidig kan du heller ikke overskue, at han skal med ind til de andre.

Du står altså overfor et valg, og du har tre muligheder: Den første er, at du kan blive stående i døren og kæmpe for at holde onkel Poul ude. Den anden er, at du kan tage benene på nakken og flygte langt væk. Begge de to muligheder betyder, at du går glip af din egen fest.

Men der findes også en tredje mulighed: Du kan vælge at lukke Poul ind. Ikke fordi du har lyst til det, men fordi du siger til dig selv: “Den her fest er for vigtig for mig til, at han skal have lov til at forhindre mig i at være med” Ved at acceptere, at Poul er der, giver du altså dig selv mulighed for at deltage i festen. Samtidig finder du ud af, at han ofte falder til ro, hvis man lader være med at give ham alt for meget opmærksomhed.

Kan du se, hvor jeg vil hen? Onkel Poul er selvfølgelig et billede på angsten. Angst har det også med at dukke op, når du allermindst ønsker det. Det kan du ikke styre. Men du behøver ikke at flygte fra dit livs fest på grund af angst. Eller stå ude i gangen og kæmpe med den. Der er som nævnt også en tredje vej. Nemlig at du gør de ting, der er vigtige for dig - også selvom det er forbundet med ubehag.

Men hvordan lykkes du så med at invitere angsten indenfor på en god måde? Det tager vi hul på i næste modul, hvor du blandt andet skal prøve tre teknikker, der gør det nemmere at rumme svære tanker og følelser. Vi ses.