Indledning: Lektion 1

Velkommen til forløbet

Var videoen nyttig for dig?

Kæmpe stort og varmt velkommen til den første video i det her online-forløb om angst. Jeg hedder Anna, og det er mig, der kommer til at guide dig igennem forløbet.

Start lige med at give dig selv et klap på skulderen. Det er godt, at du er her. Det er et tegn på, at du har håb. Håb om, at du kan få det nemmere med angsten. Og netop dét håb er supervigtigt at holde fast i.

Allerførst har jeg noget vigtigt at fortælle dig: Det er, at angst er en helt naturlig følelse. Og selvom det kan føles vildt skræmmende og ubehageligt, når angsten skyller ind over dig, så er det vigtigt at vide, at det ikke er farligt. Faktisk kan man vende det om og sige, at det først ville være farligt, hvis ikke du kunne føle angst. Så ville du måske få den skøre ide, at du kunne krydse motorvejen til fods eller gå på line på skolens tag bare for sjov skyld. Angst har med andre ord en vigtig funktion. Den passer på os og skærmer os mod farer.

Men for nogle løber angsten løbsk. I stedet for at være en hjælper bliver den en modstander, der begrænser dem og gør livet svært. Måske begynder du at undgå bestemte steder og situationer, fordi du frygter, at det vil vække angsten. Måske stjæler bekymringer alt for meget af din energi. Eller måske siger du til dig selv, at du kun kan gøre ting, hvis bestemte betingelser er opfyldt. For eksempel, at du kan gå i supermarkedet, når du har en anden med. Hvis du kender det, så er du landet det helt rigtige sted.

Men lad mig være ærlig fra start. Du kommer ikke til at få en løsning, der hokus-pokus får angsten til at forsvinde i det her forløb. Den løsning findes simpelthen ikke. Angst er en uundgåelig del af det at være menneske. Spørger du psykologer, så har vi fem grundfølelser, og angst er en af dem. De andre er glæde, vrede, foragt og tristhed.

Nu tænker du måske: ”Nå, men hvorfor er det så overhovedet værd at bruge tid på forløbet?” Det korte svar er: Fordi du kan lære at forholde til dig angsten på en måde, så den ikke forhindrer dig i at leve dit liv og gøre de ting, der er vigtige for dig.

Fordi angst føles ubehagelig og skræmmende, så ender vi tit med at kæmpe imod den eller at flygte fra den. Det giver god mening. Det er den måde vi fra naturens side er programmeret til at håndtere ydre trusler. Problemet er bare, at de her strategier ikke hjælper os, når ubehaget findes indeni os som ængstelige tanker og følelser og fornemmelser. Tværtimod så forstærker de bare angsten og får den til at fylde mere for os.

Men hvad er så alternativet, som du kommer til at træne i videoerne her? Det er for det første at øve dig i at se, at du ikke er dine tanker og følelser. Og at du ikke behøver at gøre, som de fortæller dig. For det andet er det at huske dig selv på, at der er ting i dit liv, der er vigtigere for dig end at undgå angsten og det ubehag, der er forbundet med den.

Lige i øjeblikket bliver vi let grebet af tanken: ”Jeg skal af med angsten for enhver pris”. Det er helt forståeligt. Men zoomer vi ud og ser øjeblikket i et større perspektiv bliver det klart, at prisen for at slippe for angsten ofte er alt for høj på længere sigt.

Det gælder i stedet om lige så stille at komme i gang med at gøre det, der er vigtigt for dig – også selvom det vækker angsten. Både fordi det er en kilde til glæde og mening, og fordi det giver selvtillid og styrke at vide, at det er dig, der er kaptajnen i dit liv. Men også fordi du sandsynligvis vil opleve, at angsten gradvist slipper sit tag i dig, når du ikke længere lader den styre, hvordan du skal leve dit liv.

Jeg er med på, at det kan lyde provokerende eller helt uoverskueligt. Og det er helt fair, hvis du lige nu tænker: ”Jamen, forstår hun slet ikke, hvordan jeg har det. Det er jo lige præcis dét, jeg ikke kan.” Tro mig. Jeg ved, hvor skræmmende og ubehagelig angst kan være. Og jeg siger på ingen måde, at det her det er nemt. Men jeg ved også, at de teknikker og den viden, du får i forløbet her, har hjulpet mange andre. Angst behøver ikke at få dit liv til at skrumpe ind og gøre dig trist og utilfreds med dig selv. Der findes en anden vej. Og det er den, vi sammen skal udforske og træne.

I næste video vil jeg fortælle nærmere om, hvordan forløbet er bygget op, og hvad du lærer i de enkelte moduler.

Lige nu vil jeg bare slutte med endnu engang at sige varmt velkommen. Jeg er glad for, at du er her.

Vi ses igen om et øjeblik.