Dag 10. Godt gået!

Hej igen – for sidste gang

Nu er det din sidste dag i forløbet her. Det er først og fremmest godt gået! Nyd det. At du er her. Og at du har valgt at prøve det her som en del af dit liv.

I dag går vi direkte til dagens øvelse.

Så sæt dig godt til rette – se om du kan sidde rankt men afslappet.

Du kan start med at tage en dyb indånding – og lad så din vejrtrækning vende tilbage til normal. Bare lad den være, som den er.

Du kan lukke øjnene eller kigge lidt frem foran dig.

Prøv at mærke din krop – din ryg – tyngden af dit hoved – hvor du har dine arme og hænder – fødderne der hviler mod gulvet.

Prøv at mærke, hvordan din krop hviler på stolen – og hvordan stolen bærer dig.

Prøv så at vende din opmærksomhed mod vejrtrækningen. Og mærk hvordan det føles at trække vejret. At fylde lungerne med luft – og lade luften forlade lungerne igen.

Indånding og udånding.

Når du opdager, at din opmærksom er vandret væk, så læg mærke til hvor den vandrede hen. Hvis det var til tanker, hvad var det så for en slags tanker. Og vend så stille og roligt opmærksomheden tilbage til vejrtrækningen.

Se, om du kan være nysgerrig og venlig overfor alt, hvad der dukker op.

Læg mærke til dit åndedræt.

(20 sekunders stilhed)

Du kan fortsætte med at være opmærksom på dit åndedræt, og hver gang opmærksomheden vandrer, så bringer du den bare stille og roligt tilbage, når du lægger mærke til det.

Så vær opmærksom på dit åndedræt.

(1 minuts stilhed)

Læg mærke til hvor din opmærksomhed er henne. Og læg igen mærke til hvordan det føles at trække vejret.

(20 sekunders stilhed)

Indånding og udånding.

(20 sekunders stilhed)

Læg mærke til dit åndedræt.

(20 sekunders stilhed)

Du kan nu lige så stille forberede dig på, at øvelse er ved at være slut.

Når du er klar, kan du åbne øjnene, hvis de var lukkede.

Og lade opmærksomheden vende sig ud mod rummet omkring dig. Læg mærke til, om du har brug for at strække dig eller måske lige blive siddende lidt.

Nu har du prøvet at tjekke ind med dig selv og din krop i 10 dage. Du har prøvet at have nogle forskellige fokuspunkter. Måske har du været vild med øvelserne og er bare klar til mere. Måske fortsætter du livet som før, men husker den lille ekstra opmærksomhed på øjeblikket. Det der er her og nu. Måske er du begyndt at lægge mærke til din krop og hvad den har behov for. Måske er du begyndt at lægge mærke til, hvordan du har det.

Det kan være, at du ind imellem bruger et øjeblik på lige at tage et par dybe vejrtrækninger, eller til at være opmærksom på tyngden af din krop, eller til at lytte til alle lydene omkring dig. Måske er du begyndt at lægge mærke til når tankerne kører lidt i ring – og måske kan du så beslutte at vende opmærksomheden på noget andet som den venlige, nysgerrige forsker. Måske er du begyndt ind i mellem at tælle i takt med din vejrtrækning. Eller det kan være, at du slet ikke har mærket nogen forandring.

Det vigtigste er, at du har prøvet det. Og mærker du, at noget her i forløbet har været godt for dig, så bliv endelig ved med det.

Det kan være, at du har lyst til at fortsætte dine små daglige mindfulness-øvelser. Nu har du allerede i 10 dage bygget en rutine op, så måske vil du fortsætte med den. Selvom jeg godt ved at det kan være svært at få passet ind i en travl hverdag og huske på det. Men det kan være en rigtig god ting at gøre, hvis du kan mærke, at det hjælper dig.

Og husk, at du altid kan tage en mindfulnesspause i din hverdag, lige meget hvor du er. Hvor du fx har lydene som dit fokuspunkt. Eller din vejrtrækning. Hvor du tjekker ind med dig selv i nuet.

Rigtig god fornøjelse med det!