Modul 7: Lektion 1

Farvel og tak for denne gang

Var videoen nyttig for dig?

Hej og velkommen til den allersidste video i forløbet her.

Vi har været vidt omkring.

Du har blandt andet lært, at angst er en uundgåelig del af det at være menneske. I stedet for at se angsten som en modstander foreslog jeg dig at se den som en indre bodyguard. Problemet er bare, at hun i sin iver for at passe på dig nogle gange begynder at se farer, hvor der slet ikke er nogen.

Du har også hørt om, at et af de allervigtigste trin på vejen til at få lettere med angsten, er at se, at du ikke er dine tanker og følelser. De kommer og går helt af sig selv livet igennem, hvis ellers vi lader dem gøre det. Problemet opstår først i det øjeblik, hvor vi forsøger kontrollere dem og for eksempel siger os til os selv, at ”Den her tanke eller følelse, må jeg ikke have.” Heldigvis kan vi øve os i at træde et skridt tilbage fra vores tanker og følelser og iagttage dem på afstand, for eksempel som retter, der passerer forbi på et sushi-bånd. Det får ikke de ubehagelige tanker og følelser til at forsvinde, men det gør, at vi ikke så let bliver fanget og styret af dem.

Du har også hørt, hvorfor det er godt indimellem at stoppe op og tænke over, hvad der er vigtigt og værdifuldt for dig i et større perspektiv. Lige i øjeblikket kommer angsten nemt til at fylde det hele, og du tænker måske, at du skal af med den, koste hvad det vil. Det er helt naturligt, fordi den føles så ubehagelig og skræmmende. Men det, der føles som det rigtige at gøre på kort sigt er langt fra altid det rigtige for dig på længere sigt. Du har garanteret en masse drømme og ønsker for dit liv. Både om, hvad du gerne vil opnå og opleve, men sikkert også om, hvordan du gerne vil leve dit liv og være. Det gode ved at være bevidst om dem er, at det giver dig et kompas at navigere efter i hverdagen, så du for eksempel kan spørge dig selv: Vil den her handling bringe mig i retning af det, jeg ønsker mig, eller vil den fjerne mig fra det.

Og så fik du en teknik til, hvordan du lige så stille kan komme i gang med at gøre det, du frygter. Hemmeligheden er, at du bryder de udfordringer, der ellers kan virke helt uoverskuelige, ned i bitte små bidder. For eksempel ved at spørge dig selv: Hvad er det absolut mindste skridt jeg kan tage i dag eller i den her uge for at komme i den retning, jeg gerne vil. Det kræver både mod og styrke og tålmodighed. Derfor er det vigtigt, at du øver dig i at være en god rejsemakker for dig selv på turen. Mange af os er urimeligt hårde ved os selv. Heldigvis findes der teknikker, der kan hjælpe dig med at skrue ned for selvkritikken og op for selvomsorgen. Sådan en fik du til allersidst i forløbet.

Ja, og nu er vi så ved vejs ende. Jeg håber, at du vil give dig selv et kæmpe stort klap på skulderen. Det fortjener du. Det er super stærkt, at du har overskud og lyst til at følge et forløb som det her. Det vidner i sig selv om en masse håb og styrke, som du endelig skal holde fast i. Mange før dig har kæmpet med angst og fået det lettere. Og husk, at der findes gode muligheder for at få hjælp. Som jeg sagde helt tilbage i begyndelsen, så er angst er ikke noget, du skal gå med alene. Noget af det allervigtigste er derimod at snakke med andre om, hvordan du har det. Det gør, at du ikke så let farer vild i ængstelige tanker og det får dem til at føles mindre skræmmende. Er du i tvivl om, hvordan du tager hul på snakken, så har jeg samlet en række råd til dig i guiden “Snak med andre om angsten”, som jeg linker til nederst på siden.

Har du kommentarer eller forslag til forløbet her, så vil vi selvfølgelig meget gerne høre fra dig. Du kan sende os en besked ved at klikke på linket “Giv feedback”. Det finder du også nederst på siden.

Ellers vil jeg bare sige tak for denne gang og ønske dig alt det bedste. Jeg håber, at forløbet har været nyttigt for dig.