Modul 5: Lektion 3

Hvad vil du ønske, at din bedste ven siger på din 80-års fødselsdag?

Var videoen nyttig for dig?

Hej igen

Forestil dig, at det er din fødselsdag. Ikke bare en hvilken som helst fødselsdag. Din 80-års fødselsdag. Du har fint, gråt hår og rynker. Du sidder omgivet af børn og børnebørn og venner, der er samlet for at fejre dig. Som til alle runde fødselsdage er der selvfølgelig også folk, der holder tale for dig.

Om lidt skal du lave en øvelse, hvor du tænker over, hvad du vil ønske, at din bedste ven siger i sin tale til dig. Ikke så meget alle de sjove anekdoter. Men de dybere ting, der har kendetegnet dig. Det kan for eksempel være hvad der har været vigtigt for dig, og hvad du har stået for, og hvordan har du været overfor andre. Det kan være, at du finder frem til, at noget af det, du allerhelst vil have, at din ven siger i fødselsdagstalen er, at du har været en god ven. Det er tegn på, at venskab er en afgørende værdi for dig.

”Og hvad har det har så med angst at gøre?” tænker du måske. Pointen er, at vores værdier kan fungere som et kompas, der kan hjælpe os med at styre vores liv i den retning, vi inderst inde ønsker os. Lad os for eksempel sige, at du bor sådan, at du er nødt til at tage bus eller tog for at komme hen til dine venner. Men netop dét skræmmer dig fra vid og sans. Lige i øjeblikket tænker du så: ”Jeg skal undgå angsten. Koste hvad det vil.” Med det resultat, at du siger til dig selv: “Så må jeg bare droppe at være sammen med mine venner.”

I den situation hjælper det dig at zoome ud og se øjeblikket i et større perspektiv. Ikke fordi det får angsten til at forsvinde, men fordi det giver dig mod og styrke til at møde den på en anden måde. Så du i stedet for siger til dig selv: ”Tanken om at køre i bus skræmmer mig helt vildt. Men jeg er villig til at tage de første skridt mod at gøre det, fordi det er vigtigere for mig at være sammen med mine venner end at undgå angsten.”

Lad os vende tilbage til din 80-års fødselsdag. Din bedste ven gennem mange år har netop rejst sig og slået på glasset. Om lidt begynder talen. Hvad vil du ønske, at han eller hun siger om dig og måden, du har levet dit liv?

For at få det fulde udbytte af øvelsen anbefaler jeg, at du skriver stikord ned i logbogen.

Rigtig god fornøjelse med øvelsen.