Modul 3: Lektion 7

Dine tanker er som en flok ivrige hundehvalpe

Var videoen nyttig for dig?

Hej igen

60.000.

Så mange tanker fiser gennem hovedet på os i løbet af et døgn. Vi kan hverken stoppe eller kontrollere vores tanker. Men vi kan øve os i at træde et skridt tilbage og lægge mærke til, når de stikker af med os. Og stille og roligt vende vores opmærksomhed tilbage til der, hvor vi er. Det er lige præcis dét, som du kommer til at træne i den anden mindfulness-øvelse, som du skal prøve om lidt.

Men først har jeg noget vigtigt, du skal vide. Når du laver de her mindfulness-øvelser, vil du med garanti opleve, at din opmærksomhed vandrer alle mulige andre steder hen, end der hvor guiden siger. Du bliver for eksempel fanget af tanker om fortiden eller fremtiden. Eller du bliver opslugt af din venstre fod, der pludselig klør helt vildt.

Når det sker, så kommer vi let til at bebrejde os selv og tænke, at vi laver øvelsen forkert. Men det gør du ikke. I stedet at se det som en fejl, når dit fokus flakker, så øv dig i at se det som en succes, hver gang du opdager, at ”Hov, nu nu har min opmærksomhed igen fjernet sig fra mit fokuspunkt.”

For vandrer din opmærksomhed væk 10 gange, så retter du den bare stille og roligt tilbage til dit fokuspunkt 10 gange. Sker det 50 gange. Ja, så vender du bare tilbage 50 gange. Det er slet ikke noget problem. Tværtimod er det lige præcis dét, som øvelserne går ud på. At du tålmodigt retter opmærksomheden tilbage til dit fokuspunkt igen og igen og igen.

Du kan prøve at tænke på din opmærksomhed som en blød og varm hundekurv. Kurven er fuld af ivrige hundehvalpe – og det er så dine tanker. Du vil gerne have, at hvalpene bliver i den trygge kurv. Men de er nysgerrige, og hele tiden er der en hundehvalp, der kravler ud og vil undersøge et eller andet. Hver gang du opdager, at en hundehvalp er kravlet ud af kurven, tager du den forsigtigt og tålmodigt under den bløde mave og sætter den ned i kurven igen. På samme måde med din opmærksomhed. Hver gang den er vandret andre steder hen – det kan være til lyde eller tanker eller noget andet – så bringer du den blidt og venligt tilbage igen, til det, du var igang med at fokusere på.

Det var alt, hvad jeg havde på min huskeliste denne gang. Du finder den næste mindfulness-øvelse i videoen herunder. Den varer 5 minutter.

Vi ses igen, når du prøvet den.